Klarer vi oss uten inntekter i seks måneder?

De siste årene har vi ført budsjett og regnskap innad i husholdningen vår. Jeg vet på krona hvor mye vi har brukt år tilbake i tid. Jeg er skråsikker på nøyaktig hvor mye vi må ut med fast hver måned. Da er alt fra innboforsikring til Netflix til veiavgift tatt med.

Jeg er en nerd på slikt. Excel er for meg et dataspill å leke seg i. Jeg elsker å ha stålkontroll og er hellig overbevist om at denne stålkontrollen har gjort at vi har klart å spare mye mer penger enn vi ville gjort uten. Om man en måned plutselig har brukt mange flere lapper enn planlagt, så henter vi oss fort inn neste måned. Det føltes kjipt å ha brukt unødvendig, penger vi heller kunne lagt av til ideen vår. Jeg tror også det er viktig med en god målsetting når man sparer.

Mannen er helt lik. I perioder er vi selvfølgelig noe slakkere, og unner oss litt ekstra. Andre perioder er det behov for grundig kontroll. Det varierer, som hos de fleste antar jeg. Av og til har jeg fundert over om det virkelig er behov for disse Excel arkene, kvitteringene og utregningene. Hver gang har jeg falt på at jeg ikke greier å gi slipp. Jeg må fortsette.

For ikke lenge siden fikk jeg vite hvorfor. Økonomisk trygghet er nemlig viktig for meg. Du ler kanskje? Økonomisk trygghet og skal være gründer? Ja, jeg må vite at jeg kan forsørge familien. Da er det spesielt viktig å vite hvor mye er vi nødt til å ta ut i lønn hver måned, kun for å berge husholdningen. Hva er virkelig mini minimumet vi trenger å kunne ta ut som årslønn? Eller hvor mye bør vi ha satt av for å klare oss uten lønn, i la oss si seks måneder?

Som nevnt tidligere har vi hyret inn en ekstern rådgiver til å lage en driftsplan for oss. Den er forresten nesten i mål, så det er fryktelig morsomt. Ene posten i dette driftbudsjettet heter privat forbruk. Vår rådgiver spurte oss i går om vi hadde et estimat på dette. Det finnes mange måter å regne det ut på, SSB har blant annet en god kalkulator. Likevel føltes det veldig godt å kunne åpne mappen på min Mac og ta frem min oversikt. Der lå utregningen  i et Excel dokument.

Jeg trenger ikke å være usikker på om kalkulatoren til SSB stemmer overens med vårt forbruk. Bruker vi mer enn gjennomsnittet? Bruker vi mindre enn gjennomsnittet? Hva skjer om vi møter på en tøff utfordring økonomisk i virksomheten vår og vi må skjære personlig forbruk inn til benet? Er vi i stand til det uten å vite hva vi egentlig bruker?

Vi vet hva vi må klare og hvor mye vi må ha stående på en buffer. Det har vist se at all denne nerdingen som er blitt gjort, i dag styrker min følelse av økonomisk trygghet.

Om det er av interesse kan jeg godt legge ut oversikten over hva slags punkter som er tatt med i vårt budsjett, dersom det finnes flere nerder som meg, som gjerne skulle ha litt inspirasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s