Melkesyregjæret mat for immunforsvaret

Ahh. Sosiale medier detox var så inderlig deilig. Dag tre, på kvelden, hadde jeg noe lyst å sjekke mobilen, men abstinensen gikk fort over når jeg åpnet boken min Fermetering av Gry Hammer. Min påskelektyre var så nerdete som så. Mannen min og jeg holder nemlig på å lære oss metoder for å ta bedre var på sesongens råvarer, slik at vi kan benytte disse gjennom året. Dette tenker vi å gjøre blant annet gjennom melkesyregjæring, også kalt fermetering. Jeg er sterkt imot å sprøyte mat med giftstoffer for holdbarhetens skyld! Det er ikke bra for jordkloden vår som suger opp giften, ei heller kroppen vår som må bryte denne ned. Melkesyregjæring er en naturlig prosess som bevarer næringsstoffer og forebygger råtning.

SAM_5337.jpg

Boken til Hammer lærte meg mye, og gjorde også at jeg har fått en interesse for å fermetere mer enn bare grønnsaker for holdbarhetens skyld. Jeg skal også begynne med surdeigsbrød, samt forsøke å få inn litt mer fermetert mat i kosten av helsemessige årsaker. Alle som har vært plaget med magen på et eller annet tidspunkt vet hvor viktig det er med en god og samarbeidsvillig tarmflora for en optimal helse og et godt immunforsvar. Fermentert mat er nemlig med på å skape et godt miljø i tarmen vår.

Derfor skal jeg nå utvide vår opprinnelige tanke om fermetering et hakk, og inkludere dette i den daglige kosten. Vi har allerede begynt med å fermetere grøten vi spiser til frokost. Jeg skal også gå i gang med å lage en surdeigsstarter slik at vi kan bake surdeigsbrød, i tillegg til den opprinnelige tanken om å fermentere grønnsaker. Så får vi se om dette merkes på helsen vår.

Med ettåring i hus føler jeg at immunforsvaret virkelig har fått testet sine grenser i år. Vi har vært gjennom spysyka, influensa, magesjau og kraftig forkjølelse allerede i år. Å vi er kun i april. Vi spiser i utgangspunktet veldig bra, og jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av at vi får i oss alt vi trenger av vitaminer og mineraler i løpet av en dag – så kostholdet vårt skal i utgangspunktet være godt nok. Derfor  blir det utrolig spennende å se om det å innføre fermentert mat i større grad vil være fordelmessig for alle bakteriene vår lille gutt trekker med seg. Han må nok gjennom alle disse raptusene for å bygge sitt immunforsvar, men det ville vært deilig om jeg og mannen slapp noen runder. Jeg skal holde dere oppdatert! Del gjerne dine erfaringer med meg! Jeg er supersulten på å lære mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s