«Vi kan ikke få barn»

Dagen min sønn ble født trodde jeg at det ikke var mulig å kjenne på en større kjærlighet. Jeg tok feil. For hver eneste dag som går fylles jeg med mer hengivenhet, og med en enda større kjærlighet ovenfor min lille gutt. Når han strekker ut armene til meg. Når han borer hodet sitt i halsgropen min. Når han ler av pappaen sin. Da vokser min kjærlighet. Hver dag kjenner jeg på min takknemlighet ovenfor dette lille mirakelet.

For det å ha satt et liv til verden er nemlig et mirakel. Det er ingen selvfølge at man lykkes. For å lykkes er det nemlig en rekke faktorer som må klaffe. Først skal mannens sædcelle trenge inn i kvinnes eggcelle. Et slikt egg frigjøres av kvinnen kun én gang i måneden. En gang på en hel måned, dere. Dette egget kan kun leve i egglederen opp til 48 timer. Altså, på disse 48 timene må mannens sædcelle befrukte egget. Klaffer det ikke på disse timene må man vente en hel måned på en ny sjanse.

Når man er heldig, og lykkes med befruktningen, skal det befruktede egget feste seg i livmoren og vokse seg til et foster. Tall fra Norsk Helseinformatikk viser at omlag 10-15 % av alle svangerskap som er bekreftet ved svangerskapstest, ender med spontanabort. Trolig ender halvparten av alle befruktede egg i en spontanabort. Dette kan for mange oppleves som en tung og vanskelig prosess.

Etter min mening er det ikke på sin plass å mase på par, om når de skal ha barn! For ærlig talt, hvor mange svarer ærlig når mor sin venninne/ en kollega ved kaffemaskinen/ svigerfar sin bror/ en bekjent du skravler med, spør deg om når dere skal ha barn? Har du noen gang hørt noen svare:

«Vi kan ikke få barn» 

«Vet du, dette har vi prøvd på lenge. Hver eneste måned blir vi skuffet over at vi ikke er gravide»

«Dette er utrolig sårt og vanskelig for oss nå, fordi vi spontanaborterte i forrige uke»

«Vi vil ikke ha barn»

Selv har mannen og jeg blitt stilt spørsmålet utallige ganger. Vi opplevde ikke det å bli gravid som en tung prosess, vi var veldig heldige der. Likevel fant jeg spørsmålet ubehagelig hver eneste gang. Når man selv ikke har tatt stilling til noe så personlig er det vanskelig å svare. Jeg kan da ikke forestille meg hvordan de som nettopp har opplevd en spontanabort, eller de som fortvilt prøver, må føle det når de får dette spørsmålet trødd opp i ansiktet. Personlig blir jeg veldig forundret over at så mange mennesker får seg til å spørre om dette, som om de spurte hva paret spiste til middag i går.

Kan det ikke være opp til hver enkelt hva de ønsker å dele? Mannen og jeg brukte tid på å dele at jeg var gravid, til andre enn de nærmeste. Dersom en bekjent hadde spurt meg når jeg var to måneder på vei om når vi skulle ha barn, hadde jeg aldri i verden svart at vi ventet en baby på nyåret. Spørsmål knyttet til dette med å få barn er etter min mening svært personlig. La det være opp til hver enkelt om de ønsker åpenhet rundt nettopp dette. Ikke trø spørsmålet opp i ansiktet på noen, spesielt når du ikke kjenner til parets følelser rundt teamet. Det kan nemlig gjøre fryktelig vondt.

6 kommentarer om “«Vi kan ikke få barn»

 1. Åsså denne: «når skal du få en til?» Ka me å spørre, ‘om’ man ønsker en til? .. Vi svarer at vi er fornøyd me d vi har (privilegert sånn sett). Svaret æ ofte får høre da » neeei du MÅ jo få en til»😳
  Nei æ må faktisk ingenting!
  Du e flink å skrive Hege😊

  Liker

  • Ja, ikke sant! Selv om man har lyktes en gang betyr det ikke at risikoen for spontanabort er forsvunnet for eksempel. Det kan være like vanskelig dette med barn, om det er første eller tredje.

   Takk! Gøy med innspill til det jeg skriver. Å nei, du må faktisk ingenting 😉

   Liker

 2. Jeg er så enig med deg! Vi som har et barn fra før får ofte spørsmål om når neste kommer. «Nå er det vel påtide med en til?» I begynnelsen avfeide jeg det, fant på et fjollete svar og forsøkte å vitse det bort, samtidig som det gjorde utrolig vondt inni meg. Nå har jeg istede begynt å svare » Ja vi har veldig lyst på en til, men etter at vi mistet i vinter har det desverre ikke dukket opp noen nye der inne.» Det som da skjer er at folk virker å bli litt pinlig berørt. Nesten som svaret plutselig ble for nært og personlig for dem. Tenker at det heller kan være de som spør så dumt som skal få lov til å føle på et ubehag istede for at jeg skal sitte å blø innvendig.

  Liker

  • Det er på grunn av historier som dine at jeg blir så opprørt over spørsmålet. Så vanvittig tøff du er som gir et så direkte og ærlig svar! Som du sier, når de får sannheten kan det virke for nært og personlig. Derfor blir jeg så provosert av at spørsmålet stilles, som om man lurer på hva klokken er. For dette er et fryktelig personlig spørsmål. Igjen må jeg bare berømme deg for å å tørre å svare slikt du har begynt! Det er de som skal kjenne på ubehaget, og ikke du! Takk, Sylvia, for at du deler. Er sikker på at dette kan være med på å gjøre slik at andre føler seg litt mindre alene. Åpenhet på egne premisser ❤ Sender en god og varm klem

   Liker

 3. husker godt alle de spørsmålene fra lang tid tilbake….. det gjorde vondt, spesielt når folk ofte sa at vi måtte ikke være ‘egoistiske’ å la vår sønn være enebarn…. jeg ønsket ikke å dele med alle og enhver at jeg var blitt steril etter at min sønn var født, at vi hadde prøvd i mange år, men ikke lyktes… at vi ventet på IVF behandling… at vi måtte ha to forsøk før dette ble vellykket og vi fikk en fantastisk flott datter. Håper alle som leser dette tenker seg litt om!!

  Liker

  • Jeg kan ikke forstå hvordan folk kan få seg til å si noe slikt!! Takk for at du velger å dele av din historie her. Det gir forhåpentligvis flere et innblikk i hvorfor akkurat dette er et så vondt tema for mange, og hvorfor man ikke skal drive å grave i noe så personlig. Åpenhet på egne premisser, som jeg sier ❤ Varm og god klem sendes til deg ❤

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s