Samiske tradisjoner

I går fikk Iver fått leke sammen med sin ristoabba, som er samisk og betyr gudsøster. Iver er da ristviellja til henne, som blir gudbror. Dette har rotfeste i samisk tradisjon, å gjør relasjonen de i mellom ekstra spesiell. I dette tilfellet er mannen og jeg gudforeldre til lille Sara, og foreldrene til lille Sara gudforeldre til Iver. Er ikke det vakkert at de får en slik fin relasjon? Jeg synes det. Jeg kjenner det faktisk i hjerteroten min. Det er fint førsta.

I voksen alder er jeg blitt mye mer bevisst det å ivareta min samiske identitet, og forstå hvor våre tradisjoner kommer fra. Et eksempel at det er spesielt viktig for mange samer å få døpt barnet straks det er født, for senere å ha en stadfestelse.

Som liten ble jeg døpt på sykehuset, hvorav min stadsfestelse ble holdt når jeg var over året. For meg var det veldig viktig at Iver ble døpt like etter han var født. Jeg visste dette hadde rot hjemmefra, og hadde endel tanker om hvorfor dette var spesielt viktig for meg. Når man leser mer om gammel samisk tradisjon faller brikkene straks mer på plass.

Identitet er et utrolig interessant tema, spesielt samisk identitet, med tanke på den grusomme fornorskningsprosessen som var på 60-tallet. Mine tanker rundt dette krever mer plass enn et avsluttende avsnitt på dette innlegget. Det skal jeg dele mer om en annen gang. I dag ønsker jeg å sende dere en varm klem, kjære lesere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s