Ulykkelig av muligheter?

Av og til vet jeg ikke om jeg er lykkelig eller trist. I kveld har jeg det slik. Jeg er fylt av en ubesluttsomhet. Lille sovnet uten problem. Huset er ryddig. Det er tente stearinlys rundt meg. Jeg lytter til musikk på Spotify. Det er stille. Jeg er med et usikker på hva jeg føler. Er det lykke? Er det tristhet? Ensomhet?

Burde jeg pakke ut noen av de upakkede eksene som ligger på gjesterommet? Burde jeg få unna treningsøkta jeg droppet tidligere i dag? Burde jeg gjøre et tredje arbeidskrav i dag? Burde jeg lage noe god mat? Jeg er jo i grunn litt sulten. Oppvarmet middag for en, på fredagskvelden er kanskje litt stusslig? Jeg har en hel kveld til rådighet, helt for meg selv. Uten en konkret plan blir jeg usikker på hva jeg burde gjøre ut av kvelden.

For en tid tilbake siden leste jeg et bokutdrag om det å ta et valg, bestemme seg for valget og ha viljestyrke til å stå for det for. Artikkelen har festet seg, dere kan lese den her. Kort oppsummert handler det om at vi i dag har så mange valgmuligheter at det rett og slett gjør oss ulykkelige.

Tom Karp skriver i utdraget fra boken Det beste i deg: Tren din viljestyrke: «Vi bombarderes med alternativer. Det er mange beslutninger som skal tas, hele tiden. Tenk deg at du er på en kaffebar. Du vil bare ha en kaffe. Først må du velge hva du skal ha fra en ganske omfattende meny. Så om kaffen skal være enkel eller dobbel. Om du skal ha en stor, middels eller liten kopp. Om den skal lages med helmelk, lettmelk eller soyamelk. Og om du skal ta den med eller sitte i kaffebaren.

Du overøses med informasjon, kunnskap og muligheter som skal gjøre livet ditt bedre, men denne overfloden paralyserer mange. Du bruker tid og energi på beslutninger. Store og små spørsmål opptar deg, og du tar bevisste og ubevisste valg (…).

Psykologer har også funnet at en del mennesker i tillegg sliter med tanken på om valget de har tatt, egentlig er det beste, og om det finnes bedre alternativer. Derfor kommer noen hjem etter en slitsom runde i matbutikken med mas, køer og tunge matposer, og tenker at: Æsj, jeg burde ikke kjøpt spagetti, det er for mye karbohydrater, det hadde vært mye sunnere med torsk og gulrøtter, hvorfor kjøpte jeg ikke det i stedet?”

Det er litt slik det føles for meg i kveld. Med et hadde jeg utrolig mange valg, og veldig mange “burde”. Jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet at jeg blir ulykkelig av å hele tiden tenke “burde”. Slik som nå. Burde jeg gjøre et tredje arbeidskrav i dag? Hva med å være fornøyd med at jeg faktisk har fått unna to. Etter jeg leste dette utdraget i sommer har jeg vært ekstra bevisst på dette med valgmuligheter, og jeg har vært flink å eliminere de med å ved starten av uka, og ved starten av dagen – ta unna valgene, slik at når kvelden kommer sitter jeg med en tilfreds følelse av å ha gjennomført det jeg hadde planlagt. Da unner jeg meg “fritid” med god samvittighet.

Slik ble det ikke i dag. I dag startet jeg dagen med målet om å få unna så mange arbeidskrav som mulig, ergo når to krav er gjennomført er ikke dette godt nok, da jeg kanskje kan klare å få unna et til. Målet mitt var å få pakket så mye som mulig ut av eskene på gjesterommet, ergo, burde jeg få unna noen ekser til?

Her i huset forsøker vi å konkretisere både uken og dagen så mye som mulig. Mandag er fast dag til å utforme matplan og handleliste slik at disse valgene er tatt for hele uka. Treningsplan utformes. Det er også greit før man legger om kvelden å tenke over hvordan neste dag skal bli. Dersom du vet trening står på planen neste dag, er det lurt å tenke gjennom klokkeslettet du skal trene. Det eneste du trenger å gjøre da er å aktivere viljestyrken til å gjennomføre økta. Valgte er allerede tatt.

I dag hadde jeg ingen annen plan enn flest mulig arbeidskrav, flest mulig esker, en udefinert treningsøkt. Hva endte jeg opp som? Jo, misfornøyd og et hode fult av “burde”.

Nå tar jeg et valg om å ikke trene i dag, ikke pakke ut flere esker, ikke gjøre flere arbeidskrav. Siden jeg er litt sulten skal jeg lage meg en digg smootie. Jeg skal sette på et album jeg ikke har lyttet til før på Spotify, og jeg skal legge meg på sofaen. Finne frem boka mi, å lese til jeg er såpass trett at jeg ønsker å sove. Når jeg pusser tennene skal jeg ta valgene for hva morgendagen skal inneholde. Jeg er med et sikker på at det er lykke jeg føler.

2 kommentarer om “Ulykkelig av muligheter?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s